05:14
Yaşam Kalitesini Artıran 20 Önemli Alışkanlık
Ne istediğiniz ve neler yapabileceğinizin farkında olun.
Edindiğiniz alışkanlıkların devamını getirin

  1. Su İçmek: Suyu oturarak, sakince için, hatta mümkünse 3 yudumda cam bardakta için. Plastik şişe ve bardaklardan uzak durun. 
  2. Aynaya Bakmak: Evden çıkarken aynaya bakın. Saç ve yüzünüzdeki olumsuzlukları yok edin, kıyafetinizi düzeltin ve uyum oranına bakın. Çevrenizden önce siz, kendinizi görüp beğenin. 
  3. Selamlaşmak: Selamlaşmak gerek çevreye, gerek kişinin iç dünyasına olumlu enerji yaymakta, etraftaki insanlarında olumsuz enerjilerini önlemektedir. Sözcük ve tarz ne olursa olsun, kitleye uygun selam vermeye özen gösterin. Sabahları komşularımıza "Günaydın, hayırlı sabahlar" gibi, kahvehaneye girerken "Selamın Aleyküm" gibi, iş yerine girişte "Merhaba" gibi... Yabancı dostlarımız var ise kendi dillerinde; "guten morgen, good morning, hayrun sabah..." şeklinde selamlayın. Bazen de tek bir söz söylemeden selam vermekte aynı davranış ve enerjiyi verir insana. Yolda geçen tanıdık veya yabancı fark etmeksizin selam verin. Gözle, başla, elle... fark etmeksizin selamlayın. Köpekleri, kedileri, ağaçları, sevdiğiniz mekanları, hatta beğendiğiniz kitapları bile selamlama alışkanlığı edinin. 
  4. Saç Taramak: Sabahları dışarı çıkmadan, akşamları yatmadan önce saçlarınızı tarayın. Saç dağınıklığı, uyku düzenini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca düzen ilkesini beynin ilgili noktalarına aşılayacak, düzenli bir yaşam formu içerisinde size sağlıklı uygunun ilk tomurcuklarını serpecektir. 
  5. Uyku Öncesi Okumak: Gece yatmadan önce kendinize okuma alışkanlığı edinin. Bu bir kitap, bir öykü, kısa bir fıkra veya çok kısacık bir söz olabilir. Ardından ise yata uzandığınızda sevdiğiniz bir sözcü, bir sözcüğü vb. olumlu düşüncelere vesile olan kelimeleri birden fazla tekrar edin. Ardından uykuya kendinizi bırakın. 
  6. Tuvalet Adabı Edinmek: Hela, banyo, tuvalet gibi alanlara girerken sol ayakla girin ve sağ ayakla çıkın. Tuvalet ihtiyacından önce ve sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Tuvalet ihtiyacınızda peçete ve su mutlaka kullanın. Hem sağlık, hem enerji ve hem de güzel kokular için büyük önem arz etmektedir. Koku, kişinin beynindeki enerji hücrelerini etkileyen en önemli unsurlardandır. Hijyene dikkat edin. Tuvalet ihtiyacını giderme, banyo veya duş alma, tıraş olma gibi genel ihtiyaçları acele gidermeye çalışmayın, vakit ayırın ama olabildiğince de hızlı bir şekilde ihtiyaç görüp, çıkmaya özen gösterin. Asla ve asla tuvaletlere tükürmeyin, ihtiyaç halinde iken konuşmayın ve kesinlikle bir şeyler yemeyin. 
  7. Yemek ve İçmek: Kahvaltı ve akşam olmak üzere günü 2 güne bölerek, iki öğün yemek yemeye özen gösterin. Sofraya oturmadan önce hayali olarak mideyi üçe bölün. Su, yemek ve hava için ayırın. 
  8. Yıkanmak: Uykudan kalktığınızda mutlaka el ve yüzünüzü yıkayın. Haftada en az iki defa duş alın. Duş alamıyorsanız, en az haftada bir defa banyo yapın. Koltuk altı, avret mahal bölgesi tüy kesimi ve temizliğine önem verin. Yemek öncesi ve sonrası ellerinizi yıkayın. Normal suyla iyice yıkadıktan sonra sabun vb. giderici temizlik ürünü kullanın ve ardından bolca durulayın. 
  9. Perde Çekmek: Akşam olduğunda, güneş battığında mutlaka evin bütün perdelerini kapatın ve kapalı olduğundan emin olun. Akabinde ışığı yakın. 
  10. Tekli Sayıyı Tercih Etmek: Bir ikramda, seçimde tekli sayıları kullanın. 1, 3, 5 gibi sayıları tercih ederek, 1 veya 3 şeker, 1 ya da 3 kaşık yemek gibi... 
  11. Uyumak: Öğlen güneş tam tepede iken imkan dahilinde bir saat kadar uyuyun. Güneş batmadan önce yatağa girmeyin ve uyumayın. Sabah güneş doğduktan sonra da erken uyanmaya özen gösterin. Gece uyandığınızda derin bir nefes alıp, yön değiştirerek yeniden uyumaya  vakit ayırın. Gece tuvalet ihtiyacı geldiğinde de özentisiz olmayın ve normal gün içerisindeki gibi titiz ve temiz olun. Mutlaka ellerinizi yıkayın. Uyumadan önce dişlerinizi fırçalayın. Jöleli saçla, makyajlı, simli ve normal kıyafetli ASLA yatağa girip, uyumayın. Uyku kalitesinden ödün vermeyin. En az 6 - 7 saat uykunuza vakit ayırın. 
  12. Ziyaret: Hastaları, kimsesizleri, işsizleri, emeklileri, anne ve babayı, akraba ve komşuları belli zaman ve fırsatlarda ziyaret etmeye özen gösterin. Bayram ziyaretlerine önem verin. Evinize misafir davet edin ve ikramlarda bulunun. Misafirler bereket ve olumlu enerji getirir. Ziyaretlerde muhabbet ve kaynaşma vardır, bedenin olumsuz enerjisini bertaraf edecektir. 
  13. Bildirimde Bulunmak: Evli iseniz, evde sizi bekleyen eşinize geleceğiniz zamanı bildirin. Evde anne veya babanız bekliyor ise, onlara bildirimde bulunun. Bir randevuya geç kalacağınız zaman haber verin. Misafirliğe gidecekseniz arayıp, haber verin. Sizden haber bekleyenleri çok bekletmeden bilgi verin. Bu alışkanlık, sizin hayat içerisinde karşılaşacağınız engelleri kolayla atlatmanız için ilave deneyim kazandıracak, sorumluluğunuzu artıracaktır. 
  14. Dileme, Tebrik ve Teşekkür: Kim olursa olsun, çevremizdekilere, sevdiklerimize, ağaçlara ve hatta izlediğiniz filmlere ve nesnelere dahi iyi dileklerde bulunun. Hasta kişiye sağlık, işsiz kişiye iş, çaresize çare, yolcuya kolaylık dileyin. Kişileri tebrik etmekten de çekinmeyin. Yeni bir işe giren dostunuzu tebrik edin. Evlenen, çocuğu olan, bir yere seyahat eden, yeni bir kitap yazan, sınav kazanan komşu, akraba ve dostlarınızı tebrik edin. Ayrıca kesinlikle teşekkürü bir borç bilin. Kim olursa olsun size biri bir hayırda bulunduysa mutlaka teşekkür edin. Çöpünüzü alan görevlilere, eğitim veren öğretmene, hediye veren dosta, yardım eden gence teşekkür edin. Tabi ki, bu imkanları, zamanı ve sağlığı veren yaratıcıya da bolca teşekkür edin ve şükürde bulunun. 
  15. Konuşmak ve Yazmak: Konuşmak kişinin en büyük öğreticisidir. Çokça konuşun ama çok konuşmayın. Yani her fırsatta, her imkan dahilinde eşle, dostla veya kendinizle yahut sevdiğiniz canlılarla, ağaç ve nesnelerle konuşun. Ama asla çok konuşmayın. Bir konuşmada lafı gevelemeyin ve uzatmanın. Sıkça konuşun ama kısa ve öz biçimde konuşmaya özen gösterin. Ayrıca yazmanın da önemli bir konuşma olduğunu unutmayın. Bu yüzden yazmaya da özen gösterin. Kendi iç dünyamızla, ruh - nefis - beden üçlüsünün içsel konuşmasının bir yansımasıdır. Yaşam kalitenize artı katar, anlamaktan ziyade anlamlandırma yetinizi geliştirir. Günce yazmak, blog yazmak, öykü yazmak gibi alışkanlıklar edinin. 
  16. Spor ve Arınma: Kendinize uğraş ve sağlık kazandıracak sporlar edinin. Ağır sporlardan kaçının. Yüzme, kayak, bale gibi sporlara ayrıcalık verebilirsiniz. Arınmaya önem verin. Arınmadan maksat olumsuzluklardan, eskilerden, işi bitenlerden arınmaktır. Misal; eskimiş eşya ve elbiselerden arının. Olumsuz anıları hatırlatan nesne ve eşyalardan kurtulun. Ama en önemlisi içsel arınmaya önem verin. Meditasyon tarzında arınma yöntemleri geliştirin veya uygun olanını edinin. Meditasyon, namaz kılma, dua etme, Nefes egzersizi, denize bakarak rüzgarı duymak, yoga, odaklanma, zikir, semazen gibi birçok meditasyon ve arınma yöntemi vardır. Herhangi bir veya birkaçını edinebilirsiniz. Spor - meditasyon; ruh, beden, nefis ve zihin sağlığı için büyük öneme sahiptir. 
  17. Uğraş Edinmek: Kendinizi faydalı bir uğraş, diğer tabirle hobi edinin. Kar amacı gütmeden bu hobinize vakit ayırın ve özen gösterin. Hobilerinizi seçerken ve yaparken iki unsura önem verin. Özgünlük ve farkındalık. uğraşınızla yaptığınız her şey özgün olmalı ve mutlaka bir farkındalık oluşturmalıdır. Ağaç yetiştirmek, kitap yazmak, resim yapmak, şarkı söylemek, sokak dansı yapmak gibi birçok uğraş bulmam mümkündür. Çevrenizdeki kuşları beslemek dahi önemli uğraşlar arasında olup, hatta evinizin önünü süpürmek bile önemli bir etkili uğraştır. 
  18. Hatırlamak: Her dünyevi işten sonra ölümün olduğunu hatırlayın. Ayrıca her önemli bilgi, iş ve bazı anıları bazı zamanlarda hatırlamaya çalışın. Hatırlamakta zorluk çektiğinizde kitaplara, İnternet veya farklı bilgi mercilerine başvurun. Evlilik yıl dönümünü, eski arabanızın plakasını, ilkokul öğretmeninizin adını, tarihi bir liderin ismini, dün kahvaltıda yediklerinizi, geçen yıl bu zaman neler yaptığınızı boş bulunduğunuz kısa süreli zamanlarda hatırlamaya çalışın. 
  19. Öğrenmek: İlim insanı insan yapan yegane unsurdur. Aksi durumda ağaçtan bir farkı olmaz. Zararlı, faydasız ilim ise kişiyi adeta hayvandan aşağı eder. Bu yüzden mutlaka faydalı ilimler öğrenmeye önem gösterin. Bilim,  tıp ve matematiğe tarihten daha çok önem verin. Bolca kitap okuyun ama okumanın temel unsurları içerisinde okumaya özen gösterin. Okumanın temel unsurları; okumak, anlamak, yorumlamak ve tatbik'tir. Yani, okuduğunuzu anlayın, kendinizce anlamlandırarak yeniden yorumlayın ve hayatınıza dahil ederek uygulayın. Yeni bir dil öğrenmeye çalışın. Farklı alfabeleri öğrenip, yazı yazmaya çalışın. Bunlardan ayrı olarak günü, zamanı, gündemi de öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bir konu veya alan için eğitim-öğretim hayatınızı boş yere heba etmeyin. Her kes yapsa da siz yapmayın. Bir konu için doktora yapmaya çalışarak 4 yılınızı heba etmeyin.
  20. Farkında Olmak: Her şeyden sonra yapılması gereken ama her şeyden önce gelen nitelik, farkında olmaktır. Ne olduğunuzun, nerede ne için var olduğunuzun farkında olun. Ne istediğinizin ve yapabileceklerinizin farkında olup, bu uğurda yaşam kalitenizi artırmaya çalışın. Sizi mutlu eden, rahatsız eden unsurların ve sizi seven kişilerin farkında olun. Hangi dine, dile, millete mensup olduğunuzun ve nerede yaşadığınızın farkında olarak hareket edin ve planlar yapın. Tüm okuduklarınızın ve öğrendiklerinizin sizi değiştiremeyeceğinin, yalnızda ek katkı sağlayabileceğinin ve bu durumunda sizin istediğiniz ölçüde olabileceğinin farkında olun. 
Yaşam kalitesinin yükselerek nice nitelikli bireyler olmanız dileğiyle sağlıcakla kalın. 

"Yaşam Kalitesini Artıran 20 Önemli Alışkanlık" başlıklı bu blog yazısı, "14.09.2017" tarihinde "Kartal, İstanbul/Türkiye" konumunda yazıldı. Bu blog yazısı yazılırken hava durumu Yer yer sisli, 22 dereceydi ve döviz kuru da Dolar: 3,4600 | Avro: 4,1113 | Tam Altın: 939,33 | Petrol: 54,9900 şeklindeydi.
Yazım günü gelişen olaylar: "Florida'yı kasırga vurdu. Nesli tükenmek üzere olan Urfa Keleri bulundu."
Kategori: Kalite & Nitelik | Okunma: 884 | Ekleyen: jungnet | Etiket: yaşam kalitesini artıran alışkanlık, Yaşam Kalitesini Artıran 20 Önemli , kaliteli alışkanlıklar, nitelikli birey olma | Değerlendirme: 5.0/1
Toplam Görüş: 0
avatar