Baştan Sona Damlahatnâme Rehber Kitabı

Bu kitap akademik edebi tür olan Damlahatnâme hakkında her türlü detaylı bilgiyi barındırmakta olup, 1. Seri-I. Cilt ve 1.3. sürümdür. Damlahatnâme edebi türü için baştan sona genel kaynak niteliğindedir.

Nedir, nasıl, özellikler ve dahası sorulara yanıtsal veya detaycı anlatımla sunulmuştur. Kitap Damlahatnâme ile ilgili her türlü bilgiyi yine Damlahatnâme kuralları ve standartları ölçeğinde sunmakta olup aynı mantıkta sürüm olarak yayınlanmaktadır.
İlgili yapıtın hazırlanmasında 1. Seri: Damlahatnâme Rehber’inden faydalanılmıştır. Tüm başlıklar belli bir taslak halinde sunulmaya çalışılmıştır.

Tanımı, özellik ve amacı, yazım ve de taslağı verilip, kuralları belirtilmekte; ilave özelliklerle açıklanıp, soru-cevap kısmında incelenmektedir. I. ve III. Tekil kişi anlatımı hâkimdir.

            Kitabın orijinal el yazımında başlık, konu ve aşamaya dair özel numaralandırma bulunur.

Belli aralıklarla “Yazar, öğretici, örnekleme…” anlatımları söz sahibi olabilmektedir. Tüm kural ve yazım, Damlahatnâme kurallarına ve yakışıkçasına göredir. 

 

 


Bilindik edebi türlerinden farklı ivmesel edebi yazım türüdür. Yüreğe aniden inen ivmenin akademik manada yazıya dökülmesi durumudur.

Damlahatnâme Nedir?

Damlahatnâme, bilindik edebi türlere nazaran farklı bir mantık ve yapıda ortaya çıkmış akademik edebi türdür. Şark roman ihtiyacını ve temel akademik edebiyatı bünyesinde barındırmayı hedef almış türdür. Roman, öykü, mektup, masal, makale, tiyatro, resim gibi edebi ve sanatsal türlere eşdeğerdir. Bu türlerden ayrılan en belirgin özelliği ise akademik açıdan incelenerek eserlerin kaleme alınmasıdır.

Damlahatnâme yazarına ise Damlatar denir.

Özellikleri

            İçsel tekil konuşmalar ve birden fazla anlatıcı vardır. Okur ile konuşulabilmektedir. Özetten daha çok detay bulunmaktadır. Kendine özgü edebi türevleri bulunur. Bunlar; “Otag, damla, tevil, usulihat, dipçe, sözce, devriye, şerh-i hal” olarak nitelendirilmiştir.

Deneysellik veya eğitsel-öğreti ön plandadır. Anlatıcıların aralarında konuşmaları, mektuplaşması, atışması olası bir anlatı biçimidir. “Sanat sanat içindir.” Anlayışı hâkimdir. Diğer bazı türlerden farklı olarak görsel materyaller kullanılmaktadır. Kaynak gösterme, yeni sözcük oluşturma-türetme özelliği bulunmaktadır. Aşamalar halinde yazılır ve her aşama neticelidir, yani temel bir sonuca, kanıya varma söz konusudur.

Sözcük Anlamı

Damla, hat ve name sözcüklerinin birleşimidir. Türkçe, Arapça, Farsça ve Osmanlıca dillerinden faydalanılmıştır.

Anlamı: Aniden yüreğe inen ivmenin güzel, hoş bir üslup ile kaleme alınmasıdır ve bu yazıların bulunduğu kâğıttır.

Damla sözcüğü; Suyun damlaması gibi aniden, bir anda, lahzada yüreğe inen ivme manasındadır.

Hat sözcüğü; birden fazla anlamı olmasına rağmen yazı, çizgi, geçek ve yol manasına sahiptir.

Nâme sözcüğü; edebi yazıların yazıldığı kitap, dergi, risale, mektûbat gibi alanları teşkil eden manadadır.


Belgeyi İndir (1.60 Mb)

Değerlendirme: 5.0/1
Sayaç: 1199 | Ekleyen: jungnet | Etiket: damlahatname, yazım türü, edebi tür, kaynak kitap
Toplam Görüş: 0
avatar