Özgürlüğün dili Al Bakiyye...
al Bakiyye Yapay DiliDünyada bilinen ilk yapay dil, Osmanlı medeniyetinde "Baleybelen" isimli yapay dil olarak bilinmektedir. Bazı yabancı kaynakları bundan da önce Avrupa menşeli farklı diller olduğunu da ileri sürer. Bu süreç 1700'lü yıllardan çok önceye dayanır. Ancak günümüze uzanan ve etkili bir biçimde gelişim gösteren yapay dillerden bazıları 1800'lü yıllardan sonra geliştirilmiştir. Bunlardan en yaygın bilineni Esperanto ve Volapük dilidir. Günümüzde ise Toki Pona, al Bakiyye, Nomuli, Nova vb. dillerin yanı sıra özellikle fantastik, bilim-kurgu film ve kitap dünyasında gelişim gösteren Nav'i, Klingon, Elf: Sindarin/Kara Lisan vb. onlarca yapay dil mevcuttur. Her geçen günde yenileri eklenmekte ve birçoğu da rağbet görmeyip yok olmaktadır.

Yapay Dil Nedir?

Yapay dil, geliştirici ve yapımcısı bilinen, bir kişi, topluluk, kurum veya kuruluş tarafından geliştirilen dillerdir. İngilizce, Türkçe, Almanca ve Arapça gibi doğal dillerin aksine tarihsel süreçte kendiliğinden dönüşüme ve etkileşime uğramaksızın ... Devamını Okuyun »
Eklenti: Görsel 1
Kategori: Edebi Kültür-Sanat | Okunma: 1943 | Ekleyen: jungnet | Tarih: 08.11.2020 | Yorum (0)

Toprağın altındakilerin pişman oldukları için toprağın üstündekiler kendini paralıyor...
Ölmeden Önce En Çok Pişman Olduğumuz 5 Şey
Peki neden bu kitabı blogumda anlatacak, paylaşacak kadar önemsiyorum? Aslında mantığı ve ilginç bir izlenim yaratıyor olması hoşuma gidiyor. Bir bakıcının hem yaşamı ve hemde anlatımları o denli hoş ve ilgi çekici ki, okumaktan zevk alıyorum. 

Okudukça kendimi sorguluyorum. Ben de acaba ölmeden önce ya da ölüm gelip yaklaştığında, yaşlılık anında pişman olabileceğim şeyleri şu an yapıyor muyum? Bunları kendi kendime sormuyor değilim. Sıralamak gerekirse temelde birkaç unsura değinmek istiyorum. Bunlardan en önemlisi çalışmak. Aslında çalışmak değil, ÇOK ÇALIŞMAK. Evet, çok çalışıp da iş kolik olarak ailemize pek vakit harcayamamak, bence oldukça önemli bir unsur. Buna dikkat etmek gerekiyor ki, ilerleyen zamanda gerçekten pişman olabileceğimizi düşündüğüm unsurların başında. İş dışında ailemize ve sevdiklerimize, aynı zamanda kendimize ve kendi zevklerimize vakit ayırmamız gerekiyor. 

Çalışmanın dışında dürüst olmak da çok önemli. Yıllar sonra bazı kişilere karşı mahup olmak kadar kötü bir duygu olamaz, diye düşünüyorum. Bir diğerini de iletmek gerekirse sevdiğimizi söylemektir. Sevdiğiniz kişiye sevdiğinizi her fırsatta söyleyin. Saklamanın bir avantajı yok emin olun. Zaten bu hususta Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (S.A.V)'ın de bir hadisi vardır. "Kişi, sevdiğine sevdiğini söylesin." der.

Daha okumaya devam ettikçe birçok pişman olabileceğimiz şeyleri göreceğim ve fı ... Devamını Okuyun »
Eklenti: Görsel 1
Kategori: Edebi Kültür-Sanat | Okunma: 1204 | Ekleyen: jungnet | Tarih: 29.09.2017 | Yorum (0)

Dünyanın en önemli şairi de olsanız, simitçiye göre müşteri, otobüs şoförüne göre yolcu, çocuğunuza göre babasınız.
Altay Öktem’e göre yazmanın 6 kuralı Demek
Yazmak ve Yanın Üzerine Altay Öktem’in 6 Kuralı;

1. Edebiyatın hangi türünde yazarsanız yazın; samimi olun. Metnin kurmaca olması, samimiyetten uzak durulmasını gerektirmez. Edebiyat tarihinin bütün büyük yapıtları, kurmacayı bile çok samimi bir dille yansıtmışlardır. Edebiyatın günümüzdeki en büyük açmazıdır samimiyetsizlik.

2. Sadece kendiniz için yazın. Yazma sürecinde okuru, kitapçı rafını, kapak tasarımını, tanıtım yazılarını asla düşünmeyin, gözünüzde canlandırmayın. Yazdığınız metni kimin nasıl bulacağı değil, sizin nasıl bulduğunuz önemlidir. İçinize siniyorsa, tamam demektir.

3. Sürekli okuyun ama okuduklarınızı sürekli unutun. Beyin onları süzüp işine yarayacakları altın bir kutuda biriktirir ve zamanı geldiğinde yüzeye çıkartır. Bilincinize değil, bilinçaltınıza güvenin. Yüzlerce kitabın konusunu, kahramanlarının özelliklerini, hatta bazı diyalogları ezbere anlatabiliyorsanız, beyninize çok fazla posa yüklemişsiniz demektir.

4. Dönem dönem kendi içinize kapanacak, yazdıklarınızın dünyasına girip kendinizi o dünyaya kaptıracaksınız elbette. Ama ne yapıp edip sokaklardan uzak kalmamaya çalışın. Hayat sokaktadır! Metnin gerçekliği ile sokağın gerçekliği arasındaki bağı kopartırsanız, yazdığınız her şey mekanikleşir.

5. Şair yaşa ... Devamını Okuyun »

Eklenti: Görsel 1
Kategori: Edebi Kültür-Sanat | Okunma: 1128 | Ekleyen: jungnet | Tarih: 09.05.2017 | Yorum (0)